قلعه اي با چاهي مخفي
قلعه اي با چاهي مخفي
قلعه اي با چاهي مخفي
نويسنده: ليلا حسين زاده
قلعه بم پور؛ از معروف ترين قلعه هاي سيستان و بلوچستان
تپه اي که قلعه بم پور روي آن بنا شده، نه توسط طبيعت و گذر زمان بلکه به وسيله انسان ساخته شده است. همين نکته اين قلعه را از ديگر قلعه هايي که در سيستان و بلوچستان وجود دارد، متمايز مي کند. ارباب پور - معاونت ميراث فرهنگي شهرستان سيستان و بلوچستان- در اين باره مي گويد: « اين تپه دست ساز 15 متر ارتفاع دارد و لايه هاي فرهنگي به مرور زمان روي هم جمع شده و اين تپه را ساخته اند. منظور از لايه هاي فرهنگي اين است که در طول ساليان مختلف پادشاهاني که بر مسند قدرت تکيه زده اند، به تناسب زمان حکومت خود نشانه هايي داشتند و وقتي نشانه هاي مختلف به مرور زمان روي هم جمع شدند، تپه اي به اين ارتفاع ساخته شد.» معماران اين قلعه، براي ساخت آن از مصالحي که در دسترسشان بود، نهايت استفاده را کرده اند؛ به همين خاطر محوطه خارجي، درون قلعه، ارگ و اتاق ها با خشت و گل رس ساخته شده اند. ابعاد خشت هايي هم که در بناي قلعه بم پور به کار رفته، 49 در49 سانت است.
شاه و خدمه هايش
«اين قلعه چهار برج نگهباني داشته که ديده بان قلعه از بالاي آنها بر منطقه نظارت کامل مي کردند. البته محدوده اي که نگهبانان بر آن نظارت داشتند، خيلي وسيع نبود و به چند روستايي که حول و حوش قلعه وجود داشت، ختم مي شد. زماني که دشمنان به طمع فتح سرزمين هاي بيشتر به قلعه حمله مي کردند، ديده بان ها از طريق سوراخ هايي که در برج ها وجود داشت، مهاجمان را هدف تيرهاي خود قرار مي دادند. از چهار تا برج دوتايش تخريب شده و دوتاي ديگر نسبتاً سالم مانده اند. برج هاي آسيب ديده تا حدي مرمت شده اند اما امسال هنوز بودجه اي براي مرمت بقيه قسمت ها در اختيار اداره ميراث فرهنگي سيستان و بلوچستان قرار نگرفته تا آنها هم تعمير شوند. دور تا دور قلعه هم حصار بلندي وجود دارد که ارتفاعش به حدود 5 متر مي رسد.»
هنگامي که از در ورودي که در بخش شرقي قلعه قرار دارد، وارد ارگ شويد، به قسمت عام نشين يا طبقه اول قلعه بم پور مي رسيد؛ جايي که خدم و حشم و آشپزهاي حاکم قلعه زندگي مي کردند. در اين طبقه مثل طبقه بالاي قلعه چند اتاق وجود دارد که نسبت به اتاق هاي طبقه حاکم نشين کوچک تر هستند. اگر هم از هشتي ورودي ارگ وارد قلعه بشويد، از طريق چند پلکان به قسمت شاه نشين آن مي رسيد. در اين طبقه يک سري اتاق در دو طرف وجود دارد که بر اساس کاربري هايي که داشته اند، به قد و قواره هاي متفاوتي ساخته شده اند. مثلا اتاق خاص حاکم قلعه از همه بزرگ تر است. در اين طبقه علاوه بر حاکم، امراي طراز اول حکومتي هم زندگي مي کردند. در اتاق هاي طبقه دوم پنجره هايي وجود داشتند که مشرف به بيرون بودند و شاه و امراي لشکر به خاطر ارتفاع زياد به خوبي مي توانستند منطقه را زير نظر داشته باشند. اتاق نگهباني، اصطبل و انبارها هم از ديگر بخش هاي ديدني قلعه است.
از چاه فرار کن
توپ و قلعه
منبع: نشريه همشهري سرنخ شماره 98
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}